Eva Jarnhäll är specialiserad sjuksköterska och har arbetat på thoraxklinik och inom neokirurgi i Lund. När familjen flyttade till Stockholm började hon på Sophiahemmets avdelning för kvinnokirurgi. Det var här hon insåg hur vanligt det var att kvinnor efter förlossningar hade bekymmer som inte täcktes av de vanliga försäkringarna.

– När jag började 2012 var tillhörande och kvarstående besvär fortfarande inget man direkt talade om, berättar Eva. Jan Zetterström som var läkare på avdelningen var däremot enormt skicklig på problematiken med förlossningsskador.

Evas intresse för att kika närmare på frågan växte.

Sommaren 2016 bosatte sig familjen återigen i Skåne. Denna gång i Malmö. Eva som inte fick arbetstiderna som sjuksköterska att gå ihop med familjelivet var då inne på att söka sig till ett regelrätt kontorsjobb. I samma veva behövde Moderna försäkringar en riskbedömare på området vilket gjorde att Eva kunde använda sin medicinska kunskap helt rätt.

Hur gick utvecklingen av idén till?

– Jag såg stora möjligheter på riskbedömningsområdet eftersom det tilltalade mig som person väldigt mycket. Det var en fullträff för mig, att få en chans att arbeta som medicinsk riskbedömare på ett kreativt försäkringsbolag med ledare som hade en samsyn kring hur viktigt området var. Jag arbetade utifrån mina egna erfarenheter och redan i augusti samma år kunde jag lägga fram idén till Mammastygn. Det är en unik tilläggsprodukt som ersätter förlossningsskador, något som är väldigt ovanligt hos många försäkringsbolag än i dag.

Men risktrycket vid lanseringen var högt och tiden var inne för att lära sig mer om juridiken kring försäkringar.

– Jag lade fram att det finns ett oerhört värde att alla i vår grupp är diplomerade riskbedömare för att kvalitetssäkra oss som försäkringsbolag.

Var det därför du gick utbildningen Diplomerad Riskbedömare?

– Ja, det är ju oerhört viktigt att vi både har kunskapen och kompetensen att fatta rätt beslut. Särskilt den juridiska biten gjorde att jag kunde återgå till arbetet med helt nya kunskaper. Besluten vi fattar blir korrekta och jag kan möta våra kunder och berätta om deras rättigheter och hur vi resonerat kring våra beslut. Även kommunikationsleden var strålande. Det gör att jag kan kundanpassa min kommunikation, säger hon.

Enligt Eva har tryggheten i kommunikationen, både internt och externt, förbättrats sedan utbildningen. För att utveckla produkten menar hon att utbildningen Diplomerad riskbedömare har varit ovärderlig gällande avtalsfrågor, skatterätt och ansvarsfrågor.

– Med hjälp av informationen på Mammastygns sajt får kvinnor veta var de ska vända sig. Jag vill bidra till den rådande opinionen och vända mig till kvinnor som behöver den typen vård. Sedan november 2019 arbetar jag heltid med detta. Jag är glad att jag fått förtroendet och kan fokusera fullt ut på dessa viktiga frågor, avslutar Eva.


På IFU är vi mycket stolta över våra diplomander och deltagare. Vi vet att ni med er kompetens och ert mindset gör skillnad för både kunder och de organisationer ni arbetar för. Ni bidrar också till en positiv utveckling i försäkringsbranschen som helhet. IFU vill vara med och bidra till att vi sprider en bild av försäkringsbranschen som är positiv, spännande och utvecklingsfokuserad – en bransch man vill söka sig till och stanna i för alla möjligheter som finns och för allt bra vi kan bidra med till samhället i stort.

Har du gått en IFU-utbildning och vill dela med dig och inspirera branschkollegor av dina framsteg i ditt arbete på olika sätt? Kontakta oss och berätta – tillsammans lyfter vi branschen!


Relaterade program

Kontakta mig

Maria Enger

Specialized Client Director

Tel: +46 8 586 17 545

maria.enger@exedsse.se