Beskrivning

Ramverk och Tillämpning med fokus på finansiell riskhantering för olika bolagstyper

Programmet fokuserar på hantering av finansiella risker inom icke-finansiella bolag samt tillämpning inom den finansiella sektorn utifrån rådande regelverk, direktiv och svensk lagstiftning. Under de senaste tjugo åren har företag, banker och finansiella institut i allt högre grad blivit mer och mer reglerade med avseende på sina risker och sin totala riskexponering inom ett antal kritiska riskområden, såsom till exempel kredit- och motpartsrisker, likviditetsrisker, strategiska och operationella risker. Programmet tar sin utgångspunkt i en mer allmän tillämpning av riskhantering av finansiella risker med koppling till företagens möjligheter att använda finansiella instrument och metoder för att hantera sina risker. Vidare, för mer finansiellt orienterade företag inom bank- och finanssektorn så är utgångspunkten för riskhanteringen de olika internationella krav som föreligger på dessa verksamheter, såsom Baselregelverken och dess praktiska uttolkning genom Finansinspektionen, genom förordningar, författningar och tillsyn, allmänna råd, och den lagstiftning som de finansiella tillståndspliktiga instituten lyder under.

Programmet ger deltagarna en förståelse för finansiell riskhantering i ett mer allmänt perspektiv, liksom utifrån den lagstiftning och de ramverk, och de risker och riskkategorier som påverkar finansiella aktörer. Deltagarna får verktyg för att förstå organisationers totala riskexponering, samt för de finansiella bolagen vilken kapitalbas och buffertar, och likviditetsreserv m.m. som företagen förväntas hålla för att säkerställa en god finansiell stabilitet och balans. Vidare skapar programmet en förståelse för vilka krav som myndigheterna ställer på organisationer, samt hur dessa krav kan mötas av organisationen och hur de kan rapporteras.

Programmet ger i huvudsak en insikt kring leading practice inom flera olika aspekter kring finansiell riskhantering, samt de områden som omfattas av Baselramverket, inklusive andra styrande direktiv och uttolkningar rörande t.ex. penningtvättsområdet (AML). Programmet inkluderar även frågor rörande strategi, styrning, och närliggande relevanta områden såsom regelefterlevnad, kontinuitetshantering, revision, informationshantering, och säkerhet.

För vem

Programmet är i hög grad interaktivt och uppbyggt av teoretiska pass som varvas med praktiska övningar och case-övningar, erfarenhetsåterföring, och diskussioner med exempel från olika företag inom både icke-finansiell och finansiell sektor. Viktiga målgrupper är i huvudsak risk managers, och personer som arbetar i linjeroller och i centrala riskfunktioner, compliance officers, och andra roller som på olika sätt arbetar eller kommer i kontakt med finansiell riskhantering och de olika regelverken. Programmet passar flera typer av kunskapsprofiler men lärandet underlättas om du har erfarenhet av området sedan tidigare. Programmet innehåller onlinemoment men genomförs huvudsakligen i sal och leds av seniora experter inom finansiell riskhantering.

Mål och resultat

Syftet med programmet är att ge deltagarna en bred och gedigen kunskapsbas och skapa förutsättningar för att förstå finansiell riskhantering i ett bredare perspektiv, samt de finansiella företagens riskhantering och de olika riskramverk som styr deras verksamheter. Syftet är vidare att skapa förståelse och ge deltagarna verktyg för att kunna förstå och utveckla sin riskhantering, samt ge en bred översikt över ramverken på en övergripande nivå i sina egna verksamheter. Bredden i programmet belyser den komplexitet som karaktäriserar området, och ger en strategisk och operativ kunskap om hur ramverk, lagar och tillämpningar påverkar olika organisationer, och hur man bäst kan arbeta med att identifiera och hantera olika typer av risker. Beroende på den enskilde deltagarens tidigare erfarenhet och kunskap så kommer programinnehållet att både kunna bekräfta och utveckla dennes specialistkunskaper.

Fakta:

Aktuella programstarter:

2 oktober (online) + 9-10 oktober (sal i Stockholm)
Ort:
Live Online + Stockholm
Datum:
02 - 10 oktober 2024
Pris:
29 000 SEK (Ex moms)

i Vill du prata med någon om utbildningen? Klicka här!

Kontakta mig

Marcus Feldt

Specialized Client Director

Tel: +46 8 586 175 13

marcus.feldt@exedsse.se